JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Dom i Degebergamålet

[2016-07-25] Kristianstads tingsrätt

Kristianstads tingsrätt dömer en 43-årig man till 6 års fängelse och en 38-årig kvinna till 5 års fängelse för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott

43-åringen och 38-åringen är skyldiga till att ha misshandlat en 67-årig man så svårt att han avled till följd av skadorna. De var ytligt bekanta med 67-åringen.

43-åringen och 38-åringen är gifta med varandra. De hyrde en stuga i Degeberga stugby. De är bekanta med en 63-årig man som bor i stugbyn och de umgicks med honom i princip dagligen. Den 27 januari i år hade de umgåtts under dagen. På kvällen åt och drack de tillsammans. Av okänd anledning gick 43-åringen hem till den 67-årige mannen någon gång under natten och bjöd hem honom till festen. Efter en stund började 43‑åringen att misshandla den 67-årige mannen genom kraftiga knytnävsslag i ansiktet och genom att slå honom med en stol. 38‑åringen deltog i misshandeln genom att sparka på offret och genom att hälla varmt flytande stearin i offrets ansikte och ögon.

Efter misshandeln ringde 43-åringen och 38-åringen till SOS. De hävdade båda inledningsvis att den 67-årige mannen hade hotat och angripit dem med kniv och att 43‑åringen inledningsvis endast hade försvarat sig. 38-åringen ändrade dock senare sina uppgifter.

Åklagaren åtalade både 43-åringen och 38-åringen i första hand för mord och i andra hand för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott. Tingsrätten anser att de båda åtalade har handlat tillsammans och i samförstånd när 67-åringen har misshandlats. Tingsrätten avfärdar 43-åringens invändning om nödvärn. Utredningen ger inte stöd för att de åtalade under misshandeln har velat döda 67-åringen. Det är inte heller bevisat att de varit likgiltiga inför att han skulle dö. De kan därför inte dömas för mord. Däremot har de visat sådan hänsynslöshet att de ska dömas för den allvarligare formen av grov misshandel. De ska också dömas för att ha vållat 67-åringens död.

Påföljden har bestämts till 6 års fängelse för 43-åringen och till 5 års fängelse för 38-åringen. Tingsrätten har då tagit hänsyn bl.a. till att det är ett mycket allvarligt brott men också till de båda dömdas psykiska tillstånd. Skillnaden i straffets längd beror på att 38-åringen medverkade i mindre mån än 43-åringen.

Tingsrätten dömer också 43-åringen och 38-åringen att solidariskt betala skadestånd till offrets barn med 25 000 kr vardera för sveda och värk och psykiskt lidande samt ersättning för begravningsblommor. Med hänsyn till att åtalet för mord inte bifölls tillerkändes offrets tidigare hustru inte något skadestånd.

43-åringen och 38-åringen ska kvarbli i häkte.

Tingsrätten är enig i sin dom.

Domen kan beställas via e-post kristianstads.tingsratt@dom.se

Senast ändrad: 2016-07-25

För mer information kontakta:

Lennart Johansson
Lagman
044-183600

Målnummer:

B 192-16